ekoder.org

KARAR GÜNÜ GELDİ ÇATTI….NASIL OY KULLANACAĞIZ.

KARAR GÜNÜ GELDİ ÇATTI….NASIL OY KULLANACAĞIZ.

KARAR GÜNÜ GELDİ ÇATTI….NASIL OY KULLANACAĞIZ.

30 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimi geldi çattı.Seçim öncesi son gündeyiz.Adaylar son sözlerini söylüyor ve söz söyleme sırası  yarın yani 30 Mart Pazar günü emanetin sahibi yurttaşa geçiyor.Öncelikle vatandaşlık görevimizi yerine getirmek için mutlaka oy kullanmamız gerekiyor..Peki nasıl oy kullanacağız.Yerel seçimlerde birden fazla oy kullanılacağı için genel seçime göre biraz kafa karıştırıcı gelebilir.Bu açıdan vatandaşlık görevimizi daha sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için oy kullanma ile ilgili kısa bilgileri paylaşmanın uygun olabileceğini düşündük.

hangi saatler arasında oy kullanacağız ,kaç zarf var,oy pusulası ve zarflar hangi renk….

 

OY VERME SAATLERİ;

07.00 - 16.00 saatleri arasında;

(Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis)

08.00 - 17.00 saatleri arasında;

Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller

Kimler hangi seçim türleri için oy kullanacak?

KÖYDE;

İl genel meclisi üyeliği seçimi,
Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi,

BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE;

İl genel meclisi üyeliği seçimi,
Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi,
Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi,

BÜYÜKŞEHİRLERDE;

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi,
Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi,
Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi,

(ADANA, ANKARA, ANTALYA, AYDIN, BALIKESİR, BURSA, DENİZLİ, DİYARBAKIR, ERZURUM, ESKİSEHİR, GAZİANTEP, HATAY, İSTANBUL, İZMİR, KAHRAMANMARAŞ, KAYSERİ, KOCAELİ, KONYA, MALATYA, MANİSA, MARDİN, MERSİN, MUĞLA, ORDU, SAKARYA, SAMSUN, ŞANLIURFA, TEKİRDAG, TRABZON ve VAN)

Seçmenin kimlik tespitinde;

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan;

Nüfus cüzdanı,
Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı,
Pasaport,
Evlenme cüzdanı,
Askerlik belgesi,
Sürücü belgesi,
Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekmektedir.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87, 91).

SEÇMENLER OYLARINI AŞAĞIDAKİ GİBİ KULLANACAKTIR:

TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin TURUNCU renkli birleşik oy pusulası TURUNCU renkli zarfa;

MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin BEYAZ renkli birleşik oy pusulası MAVİ renkli zarfa;

MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası MOR renkli zarfa atılacaktır.

 

ESKİPAZAR,KARABÜK VE TÜRKİYE  GENELİNDE KAÇ KİŞİ OY KULLANIYOR.

Eskipazar’da 68 sandıkta 9 bin 880 kişi oy kullanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden alınan bilgilere göre; 30 Mart 2014 tarihinde Karabük Merkez’de 296 sandıkta 84 bin 922 kişi, Safranbolu’da 163 sandıkta 36 bin 964 kişi, Yenice’de 78 sandıkta 18 bin 35 kişi, Eskipazar’da 68 sandıkta 9 bin 880 kişi, Eflani’de 62 sandıkta 7 bin 349 kişi ve Ovacık’ta ise 44 sandıkta 3 bin 49 kişi oy kullanacak. Buna göre, Karabük İl genelinde toplam 711 sandıkta, 160 bin 199 seçmen oy kullanacak.

30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 30 Mart'ta sandığa gidecek. 30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde, 26 milyon 704 bin 757'si kadın, 25 milyon 991 bin 75'i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 713 sandıkta oy kullanacak.

 

SEÇİMLERİN HUZUR İÇİNDE TAMAMLANMASINI , ÜLKEMİZ VE İLÇEMİZ  İÇİN EN HAYIRLI ŞEKİLDE SONUÇLANMASINI DİLİYORUZ..

 

 
 


YukariCik