ekoder.org

ESKİPAZAR ÇAYINA AKAN KİRLİ ATIK SU HAKKINDA KAMUOYU AÇIKLAMAMIZ (13.09.2021)

ESKİPAZAR ÇAYINA AKAN KİRLİ ATIK SU HAKKINDA  KAMUOYU AÇIKLAMAMIZ  (13.09.2021)
ESKİPAZAR ÇAYINDA KİRLİ ATIK SU KAMUOYU AÇIKLAMAMIZ  (13.09.2021)


ESKİPAZAR’IN ŞEHİR KANALİZASYONU  ARITILMADAN ESKİPAZAR ÇAYINA AKIYOR.


22.02.2013 TARİHİNDE  ESKİPAZAR BELEDİYESİNCE  İHALE EDİLEN 1200 TON/GÜN KAPASİTELİ   10.000 KİŞİLİK BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ  HATALI İMALAT NEDENİYLE  TESİS EDİLDİĞİ İLK GÜNDEN BERİ 8 YILDIR ÇALIŞMIYOR.


KANALİZASYONDAN KAYNAKLANAN KİRLİ ATIK SU ÇEVRE SORUNLARINA NEDEN OLUYOR.


ARTIK ESKİPAZAR ÇAYININ KİRLİLİKTEN ARINMASI GEREKİYOR.



BU KONUYU DERNEĞİMİZ “ESKİPAZAR’IN GELECEĞİ PANELİ SONUÇ BİLDİRGESİ” VE “ESKİPAZAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA AÇIK MEKTUP” OLMAK ÜZERE HER PLATFORMDA BUNDAN ÖNCE DE DİLE GETİRDİ.

TÜM BU HUSUSULAR DİKKAT ÇEKMEK ÜZERE DERNEĞİMİZ KARABÜK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ VE ESKİPAZAR BELEDİYE BAŞKANINI 20.08.2021 GÜNÜ ZİYARET ETMİŞTİR.

Eskipazar merkez ilçe ve köylerinden Eskipazar Çayına deşarj edilen şehir  Kanalizasyonu nedeni ile meydana gelen çevre kirliliğinini önlenmesi için ,Onursal Başkanımız Prof.Dr Hasan ÇELİK hocamız ve EKODER Yönetimi olarak 20.08.2021 tarihinde Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Hasan ÖZTÜRK ve Eskipazar Belediye Başkanı Sayın Hüseyin DÖNMEZ ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün hibe desteği ile Eskipazar Belediyesince Nilgün KORKMAZ şahıs şirketine 22.02.2013 günü  yapım işi ihale edilen ve 23.07.2013 tarihinde bitirilmesi sözleşmeye bağlanan 1200 ton/gün arıtma kapasiteli Eskipazar 10.000 kişilik Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve bağlantı hattı, inşası tamamlandığı halde 8 yıldır hiç arıtma yapamıyor.Kirli su çaya akıyor.
Kıranköy Mahallesi mevkiinde 7.588 metrekare alanda kurulu arıtma tesisinde 20.08.2021 günü gerçekleştirdiğimiz  saha gözlemimizde  tahminen  30 litre/sn atık suyun Eskipazar Çayına  arıtmasız deşarj olduğu tarafımızdan görüldü.


Sistemin çalışmaması Eskipazar Çayının ve tarımda kullanılan  suyun önemli derecede kirlenmesine neden olmaktadır.


Bu durum  özellikle tarımsal üretim gerçekleştiren başta Köyceğiz Köyü olmak üzere üreticilerimizin sorunlar yaşamasına ve tepkisine neden olmaktadır.


Aynı şekilde MERMER Mahallemizde de 335 ton/gün arıtma kapasiteli  paket arıtma tesisi bulunmakta ve sistemin çalışmaması nedeniyle kirlilik orada da devam etmektedir.


Ayrıca  Soğanlı Çayında da zaman zaman Çerkeş ve Gerede yönünden deşarj edilen  kimyasal atıklar kirliliğe, balık ölümlerine  ve halkın tepkisine neden olmaktadır.


Tüm bu sorunlara dikkat çekmek ve yaşanan sorunların  çözümü için  Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 20.08.2021 gün ve 2021/8 sayılı yazıyla talepte bulunduk.Dernek olarak  işbirliği ve desteğe açık olduğumuzu ifade ettik. 


İl Müdürü Sayın Hasan ÖZTÜRK konuya gerekli hassasiyeti göstererek,Eskipazar Belediyesi ile işbirliği içinde çözüm için gerekli girişim ve desteği gerçekleştireceklerini ifade ettiler.
Eskipazar Belediye Başkanı Sayın Hüseyin DÖNMEZ’de  süreç mahkemede olmakla birlikte bir an önce Eskipazar Çayındaki kirliliğin önlenmesi için  İl Müdürlüğü ve Bakanlıkla işbirliğini sürdüreceklerini ifade ettiler.


Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği olarak Arıtma Tesisinin sorunlarının çözümü konusunu bundan önce de dile getirmiş;  Eskipazar Belediye Başkan Adaylarına 10.03.2019 tarihli yazdığımız açık mektup 2.maddesinde ve 30.11.2019 tarihinde "Eskipazar'ın Geleceği Paneli Sonuç Bildirgesi" 2.maddesinde  ele almış ve dikkat çekmiştik.
Dernek olarak, “Çevre atalarımızdan miras değil gelecek kuşaklarımızdan emanettir”  bilinci ile konunun ilgililer nezdinde takibini sürdüreceğiz.
Derneğimizin Tüzüğünün 2.maddesinde ifade edilen dernek kuruluş amacımız içinde çevresel hassasiyetimiz aşağıdaki şekilde yer almaktadır.


Eskipazar’daki mevcut  su, toprak, mer’a ve biyolojik kaynakları korumak ve bu kaynakların sürdürülebilir kullanımının önündeki sosyal, ekonomik, idari ve bürokratik engelleri aşmaya dönük çalışmalar yapmak, bu konuda  siyasal, akademik ve yerel kurumlar ile kaynakları kullanan halk arasında katılımcı ve eşgüdüme dayalı bir işbirliği sağlamak,


 Eskipazar’da kaynakların ve çevrenin  korunması,dernek kuruluş amacımız ve görevlerimiz arasındadır.
Takibimiz devam edecektir.


Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


YukariCik