ekoder.org

SU PLATFORMU BASIN BİLDİRİSİ (MÜJDELİ HABER 03.12.2012)

SU PLATFORMU BASIN BİLDİRİSİ (MÜJDELİ HABER 03.12.2012)

ESKİPAZAR SU PLATFORMU BASIN BİLDİRİSİ (03 Aralık 2012)

MÜJDE !!!!.. ESKİPAZAR’DA TARIMI CANLANDIRACAK “HAVZA BAZLI ,TAM  SULAMA PROJELERİ” HAYATA GEÇİYOR….

Su Platformu olarak uzun süredir talep ettiğimiz proje, DSİ tarafından proğrama alındı.Artık üst havzalarımızda da çalışma başlıyor ve tüm topraklarımız için  sulama hayata geçiyor..

Adiller Köyü yakınlarında Eskipazar Çayı üzerinde ADİLLER GÖLETİ  ve Yazıboy Köyü yakınlarında Göksu Çayı üzerinde GÖKSU GÖLETİ  Planlama ve yapım işi DSİ 23.Bölge Müdürlüğünce 29 Kasım 2012 günü PROĞRAMA ALINMIŞTIR..

Bu durumda Eskipazar’da HAVZA BAZLI TAM SULAMA PROJELERİ İÇİN KAPI ARALANMIŞ OLUP HEYECANIMIZ EN DORUK NOKTADADIR.

Bu güne değin DSİ tarafından planlama faaliyetleri ihale edilen Haslı-Ova-Deresemail-Doğancılar-Başpınar Göletleri ve Hanköy ve Bulduk Regülatörleri ile hedeflenen yaklaşık 25.000 dekar sulama alanına  İLAVE OLARAK  üst kodlarda planlanacak bu  Adiller ve Göksu Göletleri ile  70.000 dekara çıkmakta ve Tüm Eskipazar’ı kapsamaktadır.

Zaten başından beri savunduğumuz” havza bazlı, tam sulama projesi ”de  bunu ifade etmektedir.

Adiller- Kabaarmut-Hamzalar- Yazıboy-Çaylı-Büyükyayalar-Budaklar-Belen-Kapucılar-Şerafettin-Ozan-Yorgalar-Ortaköy-buradan da suyun sırt boyu köylerine doğru devam ederek toplam  70.000 dekar tarımsal alanımıza sulama imkanı açılmış olmaktadır.Bu Eskipazar’da yıllık ortalama 50 milyon TL (önceki  para birimiyle 50 tirilyon TL) TARIMSAL  GELİR DEMEKTİR.

Bilindiği üzere Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER) tarafından 2010 yılında hazırlıklarına başlanan ve 2011 yılı sonunda tamamlanan  Eskipazar 41 Köy Sulama ve Tarımsal Dönüşüm Projesi, Kurulan Su Platformu tarafından 7 Nisan 2012 günü Eskipazar Nafiz Kayalı İÖO Konferans salonunda gerçekleştirilen Proje tanıtım toplantısında teknik olarak  kamuoyu gündemine  getirilmişti.

Bu toplantıdan sonra SU PLATFORMU Üyeleri (EKODER-Ziraat Odası-Muhtarlar Derneği-Esnaf Odası) , İl Genel Meclisi Üyelerimiz ile EKODER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan AKGÜN ve  Necmettin BAŞKAYA gibi iş adamlarımızdan  oluşan  heyet ile   22 Mayıs 2012 günü  TBMM’de Karabük Milletvekillerimiz ve Kalkınma Bakan Yardımcımız ziyaret edilmiş, olumlu geçen ziyarette  Su Platformu üyesi 56  köy muhtarının  Adiller ve Göksu Göletleri yapımı  için imzalı taleplerini içeren dosya , Proje Kitapçığı ve Sulama Havzası  Haritası   kendilerine sunulmuş ve  destekleri talep edilmişti.

Bu gelişmeler kamuoyu ile Su Platformu Basın Bildirileri yoluyla paylaşılmıştı.

Çalışmalarımızın bundan sonraki kamuoyu ile henüz paylaşılmayan bölümünde ise;

13.Haziran 2012 günü  SU PLATFORMU TARAFINDAN  ,  değerli büyüğümüz Sayın Prof Dr Hasan Çelik hocamız ve Göletlerin yapılması planlanan yerlerin  köy muhtarları ile birlikte    DSİ Kastamonu 23.Bölge Müdürü Sayın Bayram TİRYAKİ ve Şube Müdürü hemşehrimiz Mühendis  Sayın Osman TEPE makamlarında ziyaret edilmiş,bu ziyarette Sulama Projemizin Ön İnceleme Raporu  ve 56  köy muhtarının imzalı taleplerini içeren dosya  kendilerine resmi yazı ekinde sunularak Adiller ve Göksu Göletleri için talebimiz resmen yapılmış ve  13.06.2012 gün ve 148395 sayı ile  DSİ Kayıtlarına alınmıştır.

 

 

Resmi başvurumuzda aşağıdaki husus ifade edilmiştir.

DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 23.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

                                                                                                       KASTAMONU

Bilindiği üzere su kaynaklarımızın tarımsal sulama amaçlı değerlendirilmesi ve Ulusal Tarım Gelirimizin artırılması maksadı ile  Eskipazar’da , Kastamonu DSİ 23.Bölge Müdürlüğünce Ön İnceleme Mühendislik Hizmetleri İşi ihale edilen ve 460 günlük çalışma takvimi işleyen Haslı-Ova-Deresemail Göletleri ile Hanköy Regülatörü çalışmaları devam etmektedir..

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği, Eskipazar Ziraat Odası, Eskipazar Muhtarlar Derneği, Eskipazar Esnaflar Odası ve tüm köylerimizi içine alan 56 Köy ve Mahalle Muhtarlığımızca oluşturduğumuz Su Platformu olarak DSİ 23.Bölge Müdürlüğünün bu çalışmasını takdirle karşılıyoruz. Uzun  yıllardır sürdürdüğümüz  hayalimize  umut ışığı olan bu girişim için başta Bölge Müdürümüz Sayın Bayram TİRYAKİ olmak üzere  tüm teknik ekibe teşekkür ediyoruz.

Bu çalışmanın gelişme havzası olarak daha üst kotlarda olmak üzere,  Adiller Köyü yakınlarında Eskipazar Çayı üzerinde Adiller Göleti ve Yazıboy Köyü yakınlarında Göksu Çayı üzerinde Göksu Göletinin yapılabilmesi için,

Haslı-Ova-Deresemail Göletleri ile Hanköy Regülatörü’ne İLAVE OLARAK, Kastamonu Devlet Su İşleri 23.Bölge Müdürlüğü  2012 yılı çalışma proğramına   Adiller ve Göksu Göletleri Ön İnceleme Mühendislik Hizmetleri İşinin  dahil edilmesini talep ediyoruz.

Böylelikle havza bütünlüğü içinde Sulanabilecek alanlarımız genişleyecek ve Ulusal Tarım Gelirimiz daha da büyüyecektir.

Talebimizle ilgili olarak hazırladığımız Eskipazar’da Doğal Coğrafya, Sosyal ve Ekonomik, Tarımsal Yapı, Tarımsal Ekonomi, Hidroloji, Maliyet-Ekonomi ve Öneri içerikli rapor ekte sunulmaktadır.

Bu anılan hususlarda asıl sizlerin  uzmanlık çalışmaları ile detaylı ve nihai sonuçlara ulaşılacağını biliyoruz, sunduğumuz çalışmanın  sadece genel hatları ile bir  çerçeve sunmak amacı ile yapıldığını ,talebimize altlık oluşturmak istendiğinin değerlendirilmesini diler,

Gereğini saygılarımızla arz ederiz.12.06.2012 

Eki: 1- Ön İnceleme Raporu Kitapçığı (67 sayfa) ve harita

        2-Köy ve Mahalle Muhtarları İmzalı Talepleri “

Mehmet Emin ASLAN

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı

Eskipazar Su Platformu Sözcüsü     

Kastamonu DSİ 23.Bölge Müdürlüğünce 15/08/2012 gün ve  B.23.DSİ.1.23.10.00-612/382459 sayılı resmi yazı ile yukarıdaki yazımıza cevap verilmiştir.DSİ yazısında özetle söz konusu taleplerimizin 2012 proğramında değerlendirileceği bildirilmiştir.

ŞİMDİ DE BÜYÜK BİR MUTLULUKLA SEVİNCİMİZİ PAYLAŞIYORUZ Kİ;DSİ Kastamonu 23.Bölge Müdürlüğü  29 Kasım 2012 Perşembe günü gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısı sonucunda,

Adiller Köyü yakınlarında Eskipazar Çayı üzerinde ADİLLER GÖLETİ  ve Yazıboy Köyü yakınlarında Göksu Çayı üzerinde GÖKSU GÖLETİ  PLANLAMA VE YAPIM İŞİ  DSİ Kastamonu 23.Bölge Müdürlüğünce  PROĞRAMA ALINMIŞTIR..

Öncelikle bu sonuca ulaşmamızda emeği geçen başta  Milletvekillerimiz Sayın Mehmet Ali ŞAHİN, Sayın  Osman Kahveci ve Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet CEYLAN beye, ,Eskipazar Kaymakamlığına  ve Belediyesine hep yanımızda olan İlçemiz için  görev insanı Sayın Prof.Dr.Hasan ÇELİK hocamıza TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYORUZ.

Yine Eskipazar’ın haklı talebine çok samimimi ve içten destek veren DSİ 23.Bölge Müdürümüz Sayın Bayram TİRYAKİ beye, özel ilgi ve gayretleri için  Şube Müdürümüz ve Hemşehrimiz Mühendis Sayın Osman TEPE beye en kalbi duygularla  TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

Bu hususta 7 Nisan Toplantımıza ve TBMM Ziyaretimize  gelerek bizlere destek veren İl Genel Meclisi Üyelerimiz Sayın İsmet ALICI ve  Sayın Musa ŞEREFLİ’ye, Tüm Muhtarlarımıza,Sivil Toplum Örgütlerimize,Sayın Naim YAMAN beye,Önceki dönemlerde Belediye Başkanlığı görevini yürüten Sayın Erol SERİN’e, İlçe Tarım Müdürü Sayın Dursun KÜÇÜKYILMAZ’a,Esnaf Kefalat Koop Başkanı Dursun ŞEN’e, Esnaflarımıza ve İş Adamlarımıza ,İlçemiz halkına ,Değerli Basın temsilcilerine TEŞEKKÜR EDİYORUZ. Bu sonuç Eskipazar’ın elbirliği ile başardığı  bir sonuçtur..

Özel bir TEŞEKKÜRDE Ziraat Odası Başkanımız Sayın Cemil KAYMAK ve  Merkez Muhtarımız Sayın Hüseyin AKSU’ya sunuyoruz.Yıllardır bu konuları İlk olarak usanmadan gündeme getirdikleri ,gündemde tuttukları,dosyalar hazırlayıp  emek verdikleri için.

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği 25 kişilik Kurucular Kurulu Üyelerine, ilk toplantılarını yaptıkları 19 Şubat 2012 gününden itibaren bu işe inanarak bu projeyi sahiplendikleri ve bu yolda yürüdükleri için TEŞEKKÜR EDİYORUZ...

Bu durumda Eskipazar’da HAVZA BAZLI,TAM SULAMA PROJELERİ İÇİN KAPI ARALANMIŞ OLUP HEYECANIMIZ EN DORUK NOKTADADIR.

Bu güne değin DSİ tarafından planlama faaliyetleri ihale edilen Haslı-Ova-Deresemail-Doğancılar-Başpınar Göletleri ve Hanköy ve Bulduk Regülatörleri ile hedeflenen yaklaşık 25.000 dekar sulama alanı da bu İki Göletle 70.000 dekara çıkmakta ve Tüm Eskipazar’ı kapsamaktadır.

Zaten başından beri savunduğumuz” havza bazlı tam sulama projesi ”de  Tüm Eskipazar’ı kapsamasını  ifade etmektedir.

Adiller- Kabaarmut-Hamzalar- Yazıboy-Çaylı-Büyükyayalar-Budaklar-Belen-Kapucılar-Şerafettin-Ozan-Yorgalar-Ortaköy-buradan da suyun sırt boyu köylerine doğru devam ederek toplam  70.000 dekar tarımsal alanımıza sulama imkanı açılmış olmaktadır.Bu Eskipazar’da yıllık ortalama 50 milyon TL (önceki  para birimiyle 50 tirilyon TL) TARIMSAL  GELİR DEMEKTİR.

İLAN EDİYORUZ Kİ; İşimiz henüz bitmedi, asıl şimdi başlıyor.

Planlama çalışmaları –Göletlerin inşası ve Çelik su boru hatlarının kurulması çalışmaları başlaması  ile eş zamanlı olarak ÜRETİM PLANLAMASI, DENEME VE  DEMONSTRASYON ÜRETİM ÇALIŞMALARINA “ESKİPAZAR’LI TARIMCILAR” OLARAK DESTEK VERECEĞİZ

“ESKİPAZAR’LI AKADEMİSYENLERİMİZ VE MÜHENDİSLERİMİZDEN OLUŞAN TEKNİK ÇALIŞMA GRUBLARI İLE ESKİPAZAR’DA KÖYLÜMÜZÜN YANINDA GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ..

BÖYLECE ESKİPAZAR’DA KAZANACAK, ÜLKEMİZ DE KAZANACAK..

HALKIMIZA VE ÇİFTÇİMİZE  HAYIRLI OLSUN. KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURURUZ

  Mehmet Emin ASLAN

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı

Eskipazar Su Platformu Sözcüsü 

Su Platformu adına.

 
 


YukariCik