ekoder.org

SU PLATFORMU BASIN BİLDİRİSİ 07.04.2012

SU PLATFORMU BASIN BİLDİRİSİ 07.04.2012

ESKİPAZAR SU PLATFORMU       BASIN BİLDİRİSİ  (7 Nisan 2012)

(07 Nisan 2012 Eskipazar Sırt ve Dere Havzaları Sulama ve Tarımsal Dönüşüm Projesi Toplantısı)

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER) , Eskipazar Ziraat Odası, Muhtarlar Derneği ve Esnaflar Odası olarak tarafımızdan Su Platformu oluşturulmuştur.

Su Platformu olarak   “Eskipazar Dere ve Sırt Havzaları Sulama ve Tarımsal Dönüşüm Projesi” nin  DSİ Genel Müdürlüğü  tarafından 2012 yılında çalışma proğramına alınmasını talep etmekteyiz.

DSİ “1000 günde 1000 gölet yapma” kararlılığını açıklamış ve sayın Genel Müdür 2012 yılını “ hamle yılı” olarak ilan etmiştir.

Hazırladığımız ve kitapçık haline getirdiğimiz  Eskipazar Dere ve Sırt Havzaları Sulama Projesi ön planlama raporunda, DSİ’nin sulama yatırımı önceliklerini belirleyen tüm krıterlerin yerine geldiği  görülmektedir.

Projemizin sulama hedefi olarak ortaya koyduğu tarımsal alan dere havzasında 17.000 dekar Sırt havzasında  46.000 dekar olmak üzere toplam  63.000 dekar dır.

Sulama ile tarımsal gelir 6 milyon TL ‘den 50 milyon TL ye çıkmaktadır.

Proje ile Eskipazar’da 1940 tarım işletmesindeki 7.760 kişi projenin hedef kitlesi olarak doğrudan yararlanıcıdır. Eskipazar’lı esnaf-sanayici ve tüketicilerden oluşan  4.823 kişi projenin nihai yararlanıcılarıdır.

 DSİ verilerine göre 1 hektar alanda gerçekleşen  Sulama yatırımı,  0,6 kişiye istihdam sağlamaktadır. Eskipazar’da bütün alanların sulanması 3,700 kişiye yeni iş imkanı yaratmaktadır.

 Sulama yatırımı ile Eskipazar’da Kişi başı gelir 3.909 dolardan 7.576 dolara yükselmektedir.Böylelikle Eskipazar halkının sosyal ve ekonomik refah düzeyi artmaktadır.

Bu nedenlerle Eskipazar tarımsal  arazilerinin tamamın kapsayan TAM SULAMA YATIRIMINI  hak etmektedir.

Fizibilitesi yüksek böyle projeleri yatırıma dönüştürecek iradeyi gösterecek olanlar devlet yetkililerimizdir. Bu çabalara  destek verip  yatırım kararlarının alınmasını sağlayarak işin en önemli bölümünü asıl onlar gerçekleştirmiş  olacaklardır.

Tüm bu gerçekleri bilen ve gören SU PLATFORMU’nu  oluşturan  sivil toplum örgütleri olarak ,başta iktidar temsilcileri olan yerel siyasetçilerimiz ve Milletvekillerimiz olmak üzere yetkili olan tüm birimlerin bu haklı talebimize destek verdiklerini biliyoruz ve bunun yatırıma dönüştürülmesi için ellerinden geleni yapacaklarına ve başaracaklarına   yürekten inanıyoruz.

Eskipazar’da tam sulamayı sağlayacak Dere ve Sırt Havzaları Sulama Projemiz  muhtarlarımızın da imzaları ile heyet halinde  Milletvekillerimize Ankara’da sunulacaktır.

Proje 2012 yılında DSİ sulama yatırımı proğramına alındığında hak ettiğimiz bütün potansiyellerimiz değerlenecek ve böylelikle  Ülkemiz de kazanacak Eskipazar’da.

 Kamuoyuna saygı ile duyururuz. 07 Nisan 2012

ESKİPAZAR SU PLATFORMU

Ekonomik Kalkınma Derneği   *  Ziraat Odası   *      Muhtarlar Derneği      *  Esnaf Odası

 
 


YukariCik