ekoder.org

24 ARALIK 1963 KANLI NOEL KATLİAMIN 58.YILDÖNÜMÜNÜ ANDIK.(26.12.2021)

24 ARALIK 1963 KANLI NOEL KATLİAMIN 58.YILDÖNÜMÜNÜ  ANDIK.(26.12.2021)

KIBRIS’TA KAN DONDURAN BİR MÜZE-BARBARLIK MÜZESİ

  • 24 ARALIK 1963 KATLİAMIN 58.YILDÖNÜMÜNÜ ANKARA’DA KIBRIS EVİNDE ANDIK.
  • Kıbrıs Gazisi Sayın Fikret GÖKÇE'nin konuşmacı olarak yer aldığı Anma etkinliğine Prof.Dr Hasan ÇELİK hocamla birlikte katıldık.
24 Aralık 1963 akşamı üç çocuğuyla birlikte EOKA tarafından evinin banyo küvetinde şehit edilen, Kıbrıs Türk Alayı'nda görevli Tabip Binbaşı Nihat İLHAN'ın eşi Mürüvvet, çocukları Murat (6), Kutsi(4), Hakan(6) ve ev sahibesi Feride GÜDÜM'ü Ankara’da Kıbrıs Kültür Evin’de andık.
Kıbrıs’ta EOKA çete reisi Grivas’ın yürüttüğü, Makarıos’un ruhani lderliğini yaptığı Megali İdeas hayali ile (Yunan çetecilerin yayılma ve büyüme ideali) gerçekleşen hain saldırılarda 103 köyde 364 Türk Şehit edilmişti.
 
Ankara Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Merkezi'nde, İLHAN AİLESİ katliamı nezdinde tüm Kıbrıs’ta yaşanan katliamları unutmamak ve unutturmamak için 25 Aralık 2021 günü anma paneli düzenlendi.
 
Panelde, Nihat İLHAN'ın kızı Sayın Dr. A. Şebnem İLHAN, Kıbrıs Gazisi Mak Müh Sayın Fikret GÖKÇE, E. KKTC Büyükelçisi Sayın Dr. Ahmet Zeki BULUNÇ ve Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ulvi KESER’in panelist olarak yer aldı.
 
Şebnem hanımın duygusal konuşması hepimizin yüreğini sızlattı.
 
Zonguldak Çelikel Lisesinden Mürüvvet hanımın kız kardeşinin kızı Şeniz ÖZÇEP ile okul arkadaşı olan Fikret GÖKÇE abinin her zamanki gibi duyarlı ve sorumlu yurttaş bilinci ile yaptığı derin tarihsel bilinçle yoğrulmuş coşkulu konuşması, tarihten alınacak dersleri ortaya koyarken, salonda bulunan ve benzer katliamlara maruz kalmış Kerkük Türklerini işaret etmesi de duyguları kabartan anlar oldu.
 
E. KKTC Büyükelçisi Sayın Dr. Ahmet Zeki BULUNÇ bir Kıbrıs Gazisi olarak yaşananları geniş çeçeve içinde işaret etti.
 
Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ulvi KESER’in çarpıtılan olaylar konusunda ve o katliam anındaki 45 dakikayı ayrıntıları ile döken konuşmasından yeni bilgiler edindik.
 

BARBARLIK MÜZESİ

 
(Kıbrıs Türk Alayında görevli Tabib Binbaşı Nihat İLHAN’ın eşi ve üç çocuğunun katledildiği ev)
Tarih 24 Aralık 1963
Yer: Lefkoşa, Kumsal Mahallesi İkinci İrfan Bey Sokaktaki ev
Bu ev, katliamları unutmamak ve unutturmamak için BARBARLIK MÜZESİ olara ziyaretlere açık tutuluyor.
Müze bu günlerde TİKA tarafından restore ediliyor.
Tüm şehitlerimiz ile gazilerimizin rahmet ve saygıyla anıyoruz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


YukariCik