ekoder.org

EZBERLER BOZULUYOR

Çiftçiler artık hayvanlarını cep telefonundan takip ediyor, seralarının sıcaklık seviyesine tek tuşla ayarlıyorlar. Cep telefonu operatörleri, çiftçlere yeni uygulamalar sunmakta birbirleriyle yarışıyor
 
Haber: Candeğer Muradoğlu
candegermuradoglu@turkishtimedergi.com
 
Teknoloji tarımın da çehresini değiştirdi. Sulama, gübre, tarımsal araçlar ve üretimde teknolojinin gücü devreye girdi.
 
Türk Telekom'dan BuluTT Çözümleri
 
Türk Telekom Grubu’nun kurumsal müşterilere sunduğu BuluTT iş çözümleri arasında yer alan M2M servisleri, tarım ve hayvancılıkla ilgilenen üreticilere de büyük kolaylıklar sağlıyor. Hayvancılık sektöründe küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sağlığını etkileyebilecek her türlü değeri takip etmek ve düzenlemek ürün kalitesini doğrudan artırıyor. Bu noktada özellikle mobil tarafta işletmelere özel geliştirilen ‘Hayvan Barınağı Kontrol ve Takip Çözümleri’, ısı takibi ve kontrolü, hastalık önleyici gözlem ve alarm sistemleri, kontrollü aydınlatma, yemleme ve giriş takibi konusunda üreticilere uzaktan akıllı yönetim imkânı sunuyor. Ayrıca, tarım arazilerinin ve ürünlerin doğru bakımı konusunda da BuluTT çözümleri büyük fayda sağlıyor. Ekim alanı yönetimi, don habercisi, ısı takip sistemi, sulama yönetimi, kuraklık habercisi ve izinsiz giriş takibi gibi tarımda devrim yaratan bu uygulamalarla çiftçiler üretim süreçleriyle ilgili daha fazla bilgi edinirken, gerekli önlemleri doğru zamanda alarak topraklarından daha çok verim alma imkânına sahip oluyor.
 
Turkcell’in Akıllı Tarım çözümleri;

Sera Takip Çözümü, Çiftçiler tarım alanlarının sıcaklık ve nem seviyelerini uzaktan takip edebiliyor, seralarına gitmeden iklimlendirme ünitelerini çalıştırarak gerekli ısı seviyesinin korunmasını, böylece verimliliğin artmasını sağlayabiliyorlar. Sulama pompalarının da araziye gitmeden açılıp kapanmasını ve tüm operasyonlarının merkezden yönetilmesini sağlayan çözümlerle doğru zamanda ve optimum seviyede toprak neminin sağlanması da yine Turkcell ve iş ortaklarının oluşturduğu çözümlerle mümkün.

Kümes takibi Uygulaması: Tavuk çiftlikleri, Turkcell ve iş ortaklarının sıcaklık takip ürünlerinin konumlandırılmasıyla, gerekli durumlarda yetkili kişilere SMS veya çağrı merkezleri üzerinden alarm iletimiyle mevcut iklimlendirme sistemlerinin kontrolü sağlanabiliyor. Böylece kümeslerde civciv ölümlerinin önüne geçiliyor, kontrol ve verimlilik artıyor.

Büyükbaş Hayvan Adım ve Lokasyon Takibi: Ayrıca büyükbaş hayvanların adım sayısı kızgınlık dönemi tespiti için kullanılıyor.

Süt Ölçüm ve Takip Çözümleri: sütün miktarı ve kalitesi hem de süt ile ilgili hayati değerlerin yakından izlenmesine olanak sağlıyor.

Balık Çiftliği Takibi: Balık çiftliklerine yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları sayesinde sıcaklık, sudaki oksijen miktarı, tuzluluk, suyun bulanıklığı, pH ve amonyak miktarı gibi parametrelerin anlık olarak takip edilebilmesine ve gerekli alarm durumlarında hızlı önlemler alınabilmesine olanak sağlayan de Turkcell’in sunduğu çözümler arasında bulunuyor.
 
Çiftçi Kulübü

Vodafone Türkiye'nin 2009 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tarımsal Pazarlama işbirliğiyle hizmete sunduğu ve bugüne kadar 1 milyonu aşkın çiftçiye ulaşan Vodafone Çiftçi Kulübü programı, tarımsal ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunarak tarımda dijital dönüşümü sağlama hedefiyle, çiftçilerin sosyal ve ekonomik hayata eşit katılımına destek oluyor. Türkiye’de çiftçilere odaklanan ilk sosyal iş modeli olarak geliştirilen bu programla, ayrıcalıklı tarife ve kampanyalardan, kırsal alanda su kullanımı ve tarımsal verimlilik hakkında bilinçlendirme çalışmalarına kadar uzanan geniş bir çözüm ve hizmet yelpazesi sunuluyor. Vodafone Çiftçi Kulübü üyeleri, iş süreçlerini daha efektif şekilde yöneterek verimlilik ve tasarruf sağlamaya yönelik önemli avantajlara sahip oluyor. Vodafone Çiftçi Kulübü, üyelerine iletişim, bilgilendirme, pazarlama ve mobil teknoloji odaklı etkin çözümler sunuyor. CIFTCI yazarak 2434’e ücretsiz mesaj atılarak üye olunabilen Çiftçi Kulübü kapsamında çiftçilere özel Cep Çiftçi Tarifesi ve “Hasatta Öde, Tüm Yıl Konuş Paketi” gibi hizmetlerle çiftçilerin iletişim ihtiyaçları karşılanırken, 2434 Çiftçi Haber Paketi ile SMS üzerinden tarımsal bilgilere kolay şekilde ulaşma imkânı sağlanıyor. Ayrıca, devlet teşvikleri, ücretsiz fuar davetiyeleri ve güncel tarım haberleri gibi sektör bilgileri de 2434 Çiftçi Haber Paketi aracılığıyla aktarılıyor. Diğer yandan, Vodafone Çiftçi Eğitim Tırı ile çiftçi ihtiyaçları doğrultusunda köylerde eğitim verilirken, akıllı telefonlar için geliştirilen Vodafone Çiftçi Kılavuzu uygulaması ile çiftçilere 5 günlük ilçe bazlı hava durumu, kategori bazlı sektör haberleri, detaylı ürün fiyat bilgileri, ücretsiz ve kolay ilan verme olanağı sunuluyor. Vodafone’un 2434 Çiftçi İlan Servisi ise çiftçilere tek bir kısa mesajla ücretsiz ilan vererek tüm Türkiye'ye tarım ürünlerini gerçek değerinde ve aracısız olarak satma, ayrıca bayilik alımından yurt dışı anlaşmalarına kadar son derece geniş bir ölçekte işlerini büyütme ve kârlarını artırma olanağı sağlıyor. Verilen ilanlar, Türkiye’nin ilk ve en büyük tarımsal e-ticaret ve iletişim sitesi www.tarimsalpazarlama.com’da ve sektör yayınlarında ücretsiz yer alıyor.
 
Yeni nesil mobil traktörler

TürkTraktör, çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve alışkanlıklarını değiştirecek NH InfoTarım akıllı telefon ve tablet uygulamasını sunuyor. NH InfoTarım uygulaması çiftçilerin bilgiye kolay ulaşmalarını ve güncel tarım haberlerini, ay içerisindeki önemli tarım günlerini ve aktivitelerini haber veren akıllı tarım takvimini ve hava durumunu takip etmelerini sağlıyor. Çiftçiler, uygulamanın “haberler” özelliği sayesinde tarım sektörünü ve kendilerini ilgilendiren pek çok güncel haberi okuyabiliyor ve akıllı “tarım takvimi” özelliği ile Bağcılık, Hayvancılık, Meyvecilik, Sebzecilik, Tarla Ziraatı, Tavukçuluk ve Arıcılık konularında aylara ilişkin olarak yapılacak tarımsal işleri inceleyebilecekler. “Hava Durumu” özelliğini kullanarak bulundukları ile ait hava durumunu saat saat ve 10 günlük tahminler olarak öğrenebilecekleri sistemden, gün doğumu, gün batımı saatleri, rüzgar hızı gibi bilgilerine de ulaşabilecek. Kullanımı son derece kolay olan ücretsiz NH InfoTarım uygulaması ilk olarak iPhone ve iPad için hazırlandı.
 
TOPRAKSIZ TARIM

Topraksız tarım, diğer adıyla “hidroponik yetiştiricilik”, volkanik kayaların, suyun, taş yünü, kokopit ya da perit gibi maddelerin kullanıldığı, bitkilerin ihtiyaç duyduğu minerallerin ise bilgisayar sistemiyle üretimi olarak tanımlanıyor. Bu teknolojide  hijyenik ve daha lezzetli ürünler yetiştirme imkânının dışında, gübreleme, ilaçlama, aşırı sulama gibi faktörlere gerek duymayan topraksız tarımda, başta geleneksel sebzeler olmak üzere hassas tıbbi bitkiler ve yumru kök içermeyen yeşillikler daha sağlıklı yetiştirilebiliyor ve hastalık seviyesi minimum düzeylere indirmek mümkün.  Bu uygulama dünyada 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Topraksız tarımda verim normal tarıma göre beş kat daha fazla. 1 tohumdan 16 bin tane domates üretiliyor. Türkiye, tarım açısından daha şanslı bir ülke arasında yer alıyor. Ancak tarımda bölünmüş topraklar, erozyon ve kuraklık, verimi engelliyor. Türkiye’nin toprak verimliliğinin yapılan araştırmalara göre son 10 yılda yüzde 23 azaldığı belirtiliyor. Tarım alanında yeni gelişmeye başlayan topraksız tarım ise bugünün ve geleceğin yatırım alanı olarak yerini şimdiden üst sıralara taşımaya başladı. Topraksız tarım kültürüne, yatırımcı yağıyor. Adana, Mersin, Afyon, Denizli, Urfa, Diyarbakır, Antalya'da topraksız tarım uygulamaları yoğun bir şekilde yapılıyor. Türkiye'de 48 bin hektar seranın yaklaşık 4 bin dönümünde topraksız tarıma geçilmiş durumda. Türkiye'nin topraksız tarım yapılan  sera alanının iki-üç yıl içerisinde 15 bin dönüme çıkacağı söyleniyor.
 
DİJİTAL TARIM MAKİNALARI

Tarım ve hayvancılıkta bir diğer trend ise makinaların dijitalleşmesi…  Biçerdöverler, traktörler, pulluklar ve diğer zirai araçlar artık akıllı makineler oldu. Tarım makinaları artık daha büyük, daha ağır ve daha akıllı. Çiftçinin üzerinden iş yükünü alan, çevreyi koruyan ve hasadı artıran teknolojik yenilikler olarak nitelendiriliyor. Bu makinelerle artık neredeyse milimetrik doğrulukta ekip biçebiliyor. Artık pullukların uydu anteni var. Böylece uç demirlerinin santimetre doğruluğunda tarlayı işlemesi mümkün hale geldi. Sürüş, artık karanlıkta bile sorun değil. Araç bilgisayar tarafından yönlendiriliyor. Parametreler, dokunmatik ekran üzerinden giriliyor.
Tarımdaki krizin en büyük sebebi, olumsuz hava koşulları olarak biliniyor. Kuraklığa çare bulmak zor, öte yandan rekolte kayıplarına yol açan dolu ve don artık sorun olmaktan çıkıyor. 3-Efe Tohum tarafından üretilen Dolu ve Don Önleme Sistemleri, çiftçilerin zararını minimuma indirmeyi hedefliyor.
Türkiye’de yeşil traktörler olarak bilinen John Deere firmasının geliştirdiği bir sistemle, tarım makinaları artık uzaktan kumanda sistemi ile çalışabiliyor. Traktör ve biçerdöver gibi tarım makinalarında, uydu alıcısı sinyalleri ile çalışan otomatik kontrollü tarım makinalarıyla, traktör ya da biçerdöver kullanan operatörler direksiyona dokunmadan tarlanın her tarafına ekim yapabiliyor. Ekimin yanı sıra traktördeki bilgisayarlı sistem ile tarlada ekip biçilecek alan uydu sinyalleri tarafından belirleniyor. Böylece sıfıra yakın hatayla tüm işlemler gerçekleştiriliyor.
 
NANOTEKNOLOJİ

Yenilikçi teknolojiler arasında yer alan nanoteknoloji, gelecekte tarımsal üretimin şekillenmesinde vazgeçilemez bir role sahip.
Akıllı Gübre: Ülkemizdeki genel toprak yapısının kireçli ve yüksek pH değerine sahip olması, bitkilerin çeşitli mineralleri almasını zorlaştıryor. Mineral eksikliğini gidermek için yapılan gübreleme yeterince etkili olamıyor. Özellikle yapraktan verilen gübrelerde; yaprağın yapısında bulunan stoma açıklığının az olması, makro ve mikro boyutlardaki moleküllerden oluşan gübre geçişini büyük ölçüde zorlaştırıyor. Nanoteknolojik gübre kullanımı sayesinde gübre israfının önüne geçecek. Böylece ekimden maksimum verim alınacak. Türkiye’de yılda toplam yaklaşık 2 milyon ton gübre kullanılıyor. Nanoteknolojik gübre ile hem daha az gübre kullanmak, hem de kullanılan az miktardaki gübreden alınabilecek en yüksek oranda verim almak mümkün oluyor. Akdeniz Üniversitesi’nde 2011 yılında başlatılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu, nano teknolojik yöntemlerle akıllı gübre elde edildi. Nanoixir adı verilen bu gübre sayesinde, bitkinin fotosentez hızı ve etkinliği artırılarak, bitkisel üretimde yüksek verim, ürün kalitesinde artış, tat ve aromada iyileşme, erken hasat ve depolamada süresinde artış sağlandı. Türkiye'de birçok gübre üreticisi tarafından akıllı gübreler üretilmeye başlandı. Bu şirketler arasında 4mTarım, 5k Mineral... gibi gübre şirketler var.
Nanopestisitler: Yakın zamanda ise üreticiler  ürünlerini nanopestisitlerle koruyabilecek. Saç telinden bile küçük olan ancak daha geniş bir alana yayılabilen bu damlacıklarla pestisit kullanımının azalması amaçlanıyor. Oregon State University bu konuda çalışmalar yapıyor. Tarım ve gıda üretimi için bir devrim olacağına inandığı nanopestisitler üzerinde çalışıyor. Ürünlerin direncini arttırmak ve pestisit kullanımını azaltmak gibi avantajları olan nanopestisitlerin zararlılar üzerindeki etkisi de diğer ilaçlara göre daha fazla ve daha uzun süreli. Bir nanopestisit parçacığı çok büyük bir bölgeyi kapsayabiliyor.

ROBOTİK ÇİFTLİKLER

İnsanların bitki ve hayvanları yetiştirip yararlandıkları işletmeler olarak tanımlanan çiftlikler, teknolojinin gelişmesiyle çehre değiştirmeye başladı. Çiftlikler artık insanlarla değil, robotlarla çekip çevrilmeye başlandı. Robotlar sayesinde çiftlikler geçmişe göre daha verimli ve aktif hale geldi. Çiftlikteki büyük baş hayvanlar robotlar tarafından sağılırken. Diğer hayvanların takibi, yediği yem, verdiği sütteki yağ ve protein oranı, hastalık ihtimalleri de robotlar sayesinde yapılıyor. Çiftliklerde, sağım robotunun haricinde yem itme robotu, gübre temizleme robotu ve hatta buzağı beslemek için mama robotu da bulunuyor. Dünyada örneklerine rastlanan robotik çiftliklerden Türkiye'de de mevcut. Hollandalı Lely şirketi tarafından tamamen robot teknolojisi ile kurulan Türkiye'nin ilk süt sığırcılığı işletmesi  Balıkesir'de kuruldu.

 


YukariCik