ekoder.org

SAFRANBULU‘DA İTALYAN PRENSES (27.10.2022)

SAFRANBOLU’DA BİR İTALYAN PRENSESİ (26.10.2022-Ankara 18. Kitap Fuarı)
Başkan Elif KÖSE İtalyan turistleri Safranbolu’ya çekebilecek çok değerli bir çalışma içinde
Safranbolu Belediye Başkanı Sayın Elif KÖSE hanımın 26.10.2022 Çarşamba günü Ankara 18.kitap fuarında çok önemli bir etkinliğe imza attı.
Biz de kendisini yalnız bırakmadık.
Değerli dostum Mustafa SEYDIOĞULLARI ile oradaydık.
İyi ki de etkinliğe katılmışız çünkü çok önemli bir güne şahitlik ettiğimizi orada anladık.
150 yıl önce işgal altındaki ülkesi için milli birlik ve yurtseverlik mücadelesi veren bu nedenle ülkesinden sürgün edilen Napoli’nin köklü ailelerinden, tıp,ekonomi ve ziraat eğitimi almış Prenses Christina Travilzio Belgioso’nun (1808-1871) mülteci olarak Osmanlı topraklarına sürgün yıllarında çiftlik satın alarak yerleştiği Safranbolu’da geçen 5 yılı aydınlatılmaya çalışılıyor.
Şu ana kadar bulunan belgeler ve yaşanmışlıklar kitaplaştırılmış.
Etkinlikte, devlet arşivlerinden alınan bilgilerle oluşan bu kitap tanıtıldı.
Kitap fuarının konuk ülkesinin İtalya olması, etkinliğin moderatörlüğünü İtalyan Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof Dr. Nevin Özkan Spelman’ın yapması iki şehrin arasında kurulan ve gelişecek ilişkinin işaret fişekleriydi.
Prenses bugün İtalya’da büyük değer görüyor ve Napolide heykeli yapılmış. İtalyanın yeni Başbakanı övgü ile kendisinden söz ediyor.
Prensesin Safranbolu yılları bilinmiyor ve Elif hanım tarihçi hocalarla bunun ortaya çıkmasın için çalışmalara destek ve emek veriyor.
Araştırmanın henüz başında olunduğu ve İtalya’dan yeni belgelere ulaşma çabalarını anlatırken Başkan Elif KÖSE’nin azmi ve heyecanı işin nerelere gidebileceğine dair umutları yüzüne yansıtıyordu. İtalya’da dostlukları olan kızımın da ihtiyaç halinde sürece desteğini esirgemeyeceğinden kendisine söz ettim.
Kitabın basılmasında yöremizin babacan girişimcisi Yılmaz Şefik DİZDAR yine bu konuda da desteğini verdiğini gördüm. Gerçekten teşekkürü hak ediyor ve Elif Başkan bu hususu atlamadı, salonda duyurdu.
Safranbolu’yu yeni okyanuslara yelken açtırabilecek çok ilginç,ilginç olduğu kadar da Safranbolu turizmini uçurabilecek bir konunun yakalandığını bu etkinlikte gördüm ve bu işin gidebileceği yeri hayal ettikçe şahsen ben de heyecanlandım.
Gelişmeler bundan sonra çok daha hızlı gelişerek Safranbolu’nun ve kamuoyunun gündemine geleceğine inanıyorum.
Mesela bir film gelirse hiç şaşırmayın.
Elif hanımın büyük bir enerji ve motivasyonla bu konuya eğilerek Safranbolu’ya yeni yelkenler açacağınızı gördüm.
Elif KÖSE hanıma kolay gelsin, başarılar diliyorum.26.10.2022
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


YukariCik