ekoder.org

SİVİL BAKIŞ

SİVİL BAKIŞ

BAYRAMDA GÖRDÜKLERİM..İYİ VE KÖTÜ ŞEYLER..

Bir Ramazan Bayramını daha yoğun hasret günleri olarak hep birlikte Eskipazar’da yaşadık .

Tabii Eskipazar’a gelirken hepimizin içinde var olan bayram sevinci Eskipazar’dan ayrılırken yerini buruk bir tebessüme bıraktı.

4 Ağustos Pazartesi günü itibarı ile çoğumuz sevdiklerini ve yakınlarını Eskipazar’da bırakarak iş yerlerimize döndük.

Bu gün ya kamu ya özel kurumlar yada özel iş yerlerimizde işimizin başındayız.

Bugün kamu kurumunda işyerimde arkadaşlarımla bayramlaştıktan sonra, geride bıraktığım 9 günlük bayram tatilinde aklımda kalan iyi ve kötü şeyler gözümün önünden şöyle bir geçti.

İyi şeyler çok, ama maalesef kötü şeyler de var. İyi olanları yazmak daha zevkli. Onun için önce iyiden başlayalım.

Öncelikle memlekette bayram havasını koklamak süper ayrıcalıklı bir olay.Sabahın erken saatinde kalkıyorsunuz ve Bayram namazını Merkez Yusuf Bey camiinde kılıyorsunuz. Bir çok arkadaş ve yakınınızla burada ilk görüşmeler yapılıyor.Sonra geleneksel olan camii dışında cadde boyunca uzun halka şeklinde gerçekleştirilen toplu bayramlaşma ve ardından İbrahim DANA’nın kahvehanesinde yudumlanan tatlı sohbetle bezenmiş çaylar .. Burada genellikle İlçede yaşananlar ve gündemdeki mevzular ile hatıraları paylaşıyorsunuz.Sonra ev halkımızla bayramlaşmaya ve ramazan ayı boyunca 30 gündür terk ettiğimiz ve birlikte olmayı özlediğimiz sabah kahvaltısına geçiyoruz.

Bayramın 1. günü Eskipazar Halk Eğitim Müdürlüğünde Kaymakamlığın bayramlaşmasında sivil-resmi kişi ve kurumlar bir araya geldik. Yeni atanan memur ve amirlerle tanıştık,bayramlaştık.

Bayramın 2. günü Büyükyayalar ve Haslı Köy festivalleri gündeme damgasını vurdu. Büyükyayalar Köyü Festivaline EKODER olarak katıldık, Başkan Şaban ÜNAL ve Yönetimi ile Muhtar Şevki MERMER’in özverili çabaları ile yoğun bir katılım ve güzel bir organizasyon gerçekleşti.İlyas ÇAĞLAR,Ali AKKAYA ve Orhan YAKA’da organizayona önemli destek sağlayan kişilerdi.BÜYÜK-DER’in köye desteğimiz için verdiği Plaket ve halka hitap etme imkanı için buradan tekrar teşekkür etmeliyim.

Bayramdan sonraki 2.mesai günü 1 Ağustos Cuma günü EKODER olarak Eskipazar Kaymakamı Sayın Abdullah KADIOĞLU’ nu ziyaret ettik. Hazırlamış olduğumuz “Eskipazar’da Sağlık Sorunları ve Halkın Çözüm Önerileri Raporu” nu Kaymakamlık makamına resmi yazı ile sunduk. Konuyu bir kez de birlikte değerlendirdik,desteğini istedik,olumlu karşılık aldık.Görev süresi içinde Eskipazar halkı ile gösterdiği yakın işbirliği ve yakınlık dolayısı ile kendisini kutladık, yeni görev yeri belli olmamasına rağmen Eskipazar’dan ayrılacağına kesin gözüyle bakılması nedeniyle kendisine başarılar diledik,görev süresi içindeki Eskipazar Halkı nezdinde yarattığı olumlu izlenimlerimizi paylaştık.

2 Ağustos Cumartesi günü de 18.Kabaarmut Alan Yaylası Festivali ile çoşkulu günler tamamlandı. Alan Yaylası Protokol katılımı açısında zayıf kalmakla birlikte,halkın katılımı doğal güzellikler ve organizasyon komitesinin Hilmi KÖMÜ Başkanlığında özverili gayretleri her türlü övgünün üzerindeydi.EKODER olarak bu etkinliğe katıldık ve dostlarımızla özlem giderip hoşça vakit geçirdik.Asırlık çınar Mehmet dedem de yayladaydı ve bu yaşta bizlerle yaylada olması hepimiz için büyük mutluluk kaynağıydı. Ankara Orman Bölge Müdürümüz, ORKÖY Daire Başkan Yardımcımız, Eskipazar Orman İşletme Müdürümüz ve Şeflerimiz de festivalimize katılan konuklarımızdan idi.

KESDER 30-31 Ağustos’ da Karabük’te gerçekleştireceği Eskipazar’lı lar Günü için organizasyonu tanıtan faaliyet içindeydi. Karabük’teki birliğimiz için bu organizasyonun hepimizin için önemini de burada vurgulamak isterim.

Bunca güzel dostluklar ve birlikteliklerin yaşandığı Ramazan Bayramımız genel olarak iyi hatıralarla geçtiyse de birkaç küçük olumsuz hususu da burada anmadan geçmek istemiyorum. Belki bundan sonrası için bu yanlıştan dönülmesine vesile olur.

Öncelikle Eskipazar’da arife günü Belediye Hoparlöründen gerçekleştirilen RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMA MESAJLARINDAN söz etmek istiyorum.

Böyle günlerde özellikle içine girdiğimiz manevi iklimi paylaşmak için Sivil Toplum Kuruluşları olarak Belediye Hoperlöründen Eskipazar halkının bayramını kutlama Mesajları gerçekleştiriyoruz. Maalesef Eskipazar Belediyesince bu 2-3 satırlık kutlama mesajı için derneklerden 40 TL ücret talep ediliyor. Bunu bizzat EKODER Başkanı olarak ben yaşadım ve ücret ödedim. Makbuzumu aldım.

Yine binbir meşakkat ve imkansızlıklar ile Köy Festivalleri düzenleyen Dernek Başkanlarımıza Eskipazar Belediyesince yardımcı olunmadığı gibi Belediye Hoperlöründen festivali duyurmak için bile derneklerden yine 35 TL ilan ücreti talep ediliyor. Festivale halkı davet için yapılan 2 tekrarlı duyuruya Dernekten istenen toplam ücret 70 TL oluyor. Uygulama Belediye Başkanının bilgisi dahilinde, sorun iletilse de sonuç alınamıyor. Sonrada aynı Başkan o festivale gidip mikrofonu eline alıp nutuk atıyor. El insaf . Söylediklerimiz doğru değilse Başkan bizi yalanlasın.

Allah aşkına Dernekler ticari faaliyet gösteren, para kazanan şirketler midir? İlçenin birlikteliğine, sosyal konularına destek veren bir sivil inisiyatifi bir ticari işletme mantığı ile değerlendirmenin ne anlamı var?

Kabaarmut Festivaline jeneratörü, Derneklere basit bir ilanı, köydeki bir cenazeye en çok ihtiyaç duyulan bir anda cenaze yıkama aracını bile uygun görmeyen Sayın BAŞ Eskipazar Belediyesini ne zannediyor acaba? Belediye ticarethane Eskipazar halkı müşteri mi ?

Ben EKODER Başkanı olarak bu tutumu kınıyorum. Birçok dernek Başkanının da aynı görüşü paylaştığını biliyorum.

Bayramın manevi iklimine uygun olarak otobanlardan, şehir içi ulaşımdan bile ücret alınmazken Eskipazar Belediyesinin bu tutumunu anlamak mümkün değil. Söz konusu edilen şey ödenen para değil, “bu manevi iklime uygun düşmeyen anlayıştır.”

Yazık, insan böyle bir duruma üzülüyor. Belediyenin mahalli ve müşterek ihtiyaçlar için kurulan bir yerel birliktelik olduğunu unutmuş olan Sayın BAŞ’a, Belediye Meclisi Üyeleri, yakın çalışma arkadaşları yada başta Sayın ŞAHİN olmak üzere yöre Milletvekillerimiz bu tutumun hatalı olduğunu anlatmalı. Yoksa kolay kolay kendiliğinden doğru yolu bulabileceği yok. Örneğin Belediye Meclisi ilk toplantısında “resmi kuruluşunu tamamlamış STK lardan bayramlarda kutlama mesajı için ücret alınmaması ” yönünde bir önerge sunulabilmelidir.

Birde şehir içi bayram trafiğinden söz etmek istiyorum. Araçların park düzeni tam bir keşmekeş halini alıyor. Sokakta kuralsız ve darma dağınık park düzeni nedeni ile bırakın araç trafiğini yaya trafiği bile güçlükle gerçekleşiyor. Belediye mutlaka bu çirkin görüntüyü yok edecek düzenlemeleri yapmalıdır. Tabii kapalı pazar yeri altına düşünülmeyen otopark böyle günlerde eksikliğini daha çok hissettiriyor. Acilen Eskipazar’da otopark inşası gerçekleşmelidir.

Sayın BAŞ’ dan isteğimiz bu haklı serzenişlere kulak vermesi, ötekileştirmeden sivil toplumdan gelen haklı talepleri değerlendirmesidir. Şimdi yeni bir 5 yılın kapısında artık,bunu hatalı tutumlarını gözden geçireceği bir fırsat olarak görmelidir.

Amacımız soğuk rüzgar estirmek değil soğuttuğu havayı ısıtacak yolları göstermektir. Sinirlerimizi germeden bayram tadında, hoşgörüsü ve dost sıcaklığı bol güzel günler dilerim.

Mehmet Emin ASLAN Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı

 
 


YukariCik