ekoder.org

SİVİL BAKIŞ ESKİPAZAR`DAN KURBAN BAYRAMI İZLENİMLERİ (07.10.2014)

SİVİL BAKIŞ  ESKİPAZAR`DAN KURBAN BAYRAMI İZLENİMLERİ  (07.10.2014)

ESKİPAZAR’DAN BAYRAM İZLENİMLERİ (07.10.2014)

Eskipazar’da bir Kurban Bayramını daha kutladık.Gurbettekiler çoğunlukla geri dönüşü tamamladı ama sanırım İstanbul`a dönenlerin geleneksel çilesi devam etti.Bugün bayramın son günü.Ankara dönüş yolu dün gece itibarı ile çok rahattı.

Bayramda mantar toplamak

Bu bayramın eş-dost ziyareti , hasret giderme-yoksulları sevindirmenin yanısıra en büyük ikinci vurgusu ve yıllar sonra da akılda kalan hususu sanırım KANLICA MANTARI olacak..Sinop’tan Bolu’ya kadar Yöremizde çok sevilen ve geçmiş yıllarda kilogramı 15-20 TL ye bile alıcı bulabilen Kanlıca Mantarı belkide çok uzun yıllar sonra ilk defa bu kadar bol olunca ilgi de büyük oldu.Eskipazar`da kilosu 5 TL ye kadar düştü.Hava bayram boyunca iyi olunca Ormanlarımız insanlarla doldu taştı.Birbirini göremeyen bayramlaşamayanların çoğu ormanda mantar toplarken görüşüp bayramlaştılar desek büyük abartı olmaz.Mantarın yemesi hoş ama toplaması daha hoş olduğunu söylemeden de geçmemek lazım.

Eskipazar’da Bayram Namazı çıkışı Geleneksel Bayramlaşma Halkası

Bayramın İlk saatlerinde yine her zaman ki gibi bayram namazı çıkışı Merkez Yusuf bey camii önünde cadde boyunca geleneksel halka şeklinde bayramlaşmayı yaşadık.Bayramlaşmada ilçemize yeni atanan Kaymakam Sayın Mustafa İkbal EŞKİ’de yer aldı.Bu vesile ile kendisine yeni görevinde başarılar diliyoruz, hoş geldiniz diyoruz.Kendisini ayrıca en kısa zamanda EKODER olarak ziyaret edeceğiz. Bayramlaşma halkasının oluştuğu alanda park edilmiş bazı sivil ve resmi araçların görüntü çirkinliği yarattığını, bayramlaşan halkada ki çoğu insan arasında da bu olumsuz durumun konuşulduğunu söyleyelim ve sonraki bayramlarda daha özen gösterilmesinin beklenildiğini belirtelim.Çünkü bu güne değin bu bayramlaşma hattı her zaman araçlardan arındırılarak boş tutuldu.Bu geleneğimizi sürdürmek için gerekli özenin gösterilmesini ilk önce kamu birimlerinden beklemek sanırım herkesin hakkı.

Bayramda acı haber de vardı !

Bayramın birinci günü Eskipazar`da Belediye zabıtası olarak çok uzun yıllar hizmet eden,beyefendi kişiliği ile sevilen Ahmet TEKNEKAYA`nın vefat haberi hepimizi üzdü.Yine Ziraaat Odası Başkanı Cemil KAYMAK`ın da amcasının oğlunun vefat haberi ikinci kötü haberdi.Her iki merhuma da Allahtan rahmet yakınlarına ve dostlarına başsağlığı dileriz.

Sünnet düğünden notlar

Bayramda düğün ve nişanlar da vardı.Mermerde açık hava düğününde Satılmış GÖKKAYA’nın her zamanki gibi insanlarımızı çoşturan müzikleri ve anonsları her yerden duyuluyordu. Sarıkale de damadımız Hulusi ÇELİK ve kızımız İlknur ÇELİK biricik Oğulları Tura ÇELİK için sünnet düğünü yaptı. Sünnet düğünde Karabük’ten gelen İlahi grubu da yer aldı.Grup ilerleyen dakikalarda halay çekerek geceye farklı renkler kattı.

Belediye Başkanı Sayın BAŞ düğüne katılanlar arasında idi. Sayın BAŞ, sünnet düğününde bir konuşma yaparak Anadolu isminin nereden geldiğine dair bir rivayeti dile getirdi.1071 Alpaslan ve Malazgirt savaşına atıfta bulunarak Türk askerlerine su veren bir ana yeterince suya kanan ve mataraları dolan askerlere su vermeye devam edince, askerin “Ana, dolu” ifadesinden bugünkü ANADOLU isminin yayıldığını anlattı.

Anadolu ismi ile ilgili tabii bilinen daha birçok rivayetler var.

Bunlardan biriside TUBİTAK bilim ve teknik dergisinde anlatılır.Kaynağın yöremiz olması nedeni ile bizim için ayrı bir önemi olduğundan burada yer vermek istiyorum.Olay hemen yanı başımızda Kızılcahamam’ın Taşlık köyünde yaşanır. Bu rivayette de “Başköy Rum Kalesini fethe giden Alaeddin KEYKUBAT’ın askerlerine taş oluğu bir bakraç ayranla doldurarak ayran ikram eden Eren Kadın KIRMIZI EBE’nin ikramında bir bakraç ayranın bitmeden orduyu doyurduğunu ayrana doyan,matarasını dolduran askerin”doldurun yavrularım” diyen KIRMIZI EBE’ye “ Ana,dolu” diyerek ANADOLU isminin doğduğunun ifade edildiğini belirtelim. Tabii Söz konusu bağrında nice medeniyetlere beşiklik eden Anadolu olunca, yiğiti de bol olur rivayeti de.

Sünnet düğününde Havai fişekler ve dilek fenerleri Eskipazar semalarını gece 21 sularında bir başka aydınlattı ve düğün ilkler açısından hoştu.Hulisi’yi ,İlknur’u ve tabii kirve Engin KARA’YI kutluyorum. Sarıkale’nin avlusunda yaşanan çökme için bant çekilerek önlem alınmış,insanlar o bölüme girmiyor ama yoğun insan hareketinin yaşandığı ve manzarası nedeni ile fotoğraf çektirmek için insanların Sarıkale’ye sıkça geldiği düşünüldüğünde alınacak önlemlerin de çabuklaştırılması gerektiği hususunu bir işgüvenliği uzmanı olarak söyleme ihtiyacı duyuyorum.Malum iş kazaları ülkemizde yılda yaklaşık 2.000 kişinin canına mal oluyor.

Evlenenlere mutluluklar dilerken, sünnet olanlara Allah damatlıklarını da göstersin diyelim.

Aynı hatayı tekrar yaşamayalım !

Bayram sohbetlerinde yer alan bir konu da, Belediyenin Göksu dan içme suyu hattı tesisini yapan yüklenicinin geçiş yollarında bahçelere ve sulama kanallarına zarar verdiği noktasında.Bu hususta serzenişler var.Zaman kısıtlı olması nedeniyle sahayı bizzat görme fırsatım olmadı ama arıtma tesisi sırasında istasyon bahçelerine verilen zararlar hafızalarda olduğu için bunu dile getirmeye ve yetkililerce incelenmek ve önlem alınmak üzere dikkat çekmeye değer bulduğumu ifade etmeliyim.

Altın Şehir Eskipazar yerine " Antik Şehir Eskipazar " daha anlamlı olmaz mıy dı?

Eskipazar Mermer Bölgesine büyük punto ile yazılan “Altın Şehir ESKİPAZAR” ifadesi genel olarak olumlu bulduğumu ifade edebilirim.Tanıtımın önemi hepimizce malum.Ancak Hadrıanoupolis Antik Kentin Eskipazar’da olması bu tanıtımında “Antik Şehir “ Vurgusu daha anlamlı olurdu diye düşünüyorum.Kimbilir belkide Belediye Başkanı olumlu eleştirilere kulak vererek bize bir sürpriz yapar ve isim değişikliğine gider.Biraz zor ama… ..

Ve İsmetpaşaya Endüstri Bölgesi/ OSB fikri ateşleniyor mu ?

İsmetpaşa’ya Organiza Sanayii Bölgesi kurulması yıllardır Eskipazar’ın beklentisi olmaya devam ediyor..Karabük Merkezi ağır sanayi şehri olarak sanayisini şehir içinden çıkarmak, yatırımlarını daha da genişletmek ve hava kirliliğinden kurtulmak için yeni açılımlara ihtiyaç duyduğu bir dönemin içinden geçiyor.

Karabük Belediye Başkanı Sayın Rafet VERGİLİ bir müddet önce OSB ve yeni açılım arteri için Eskipazar’ı işaret etmişti.

En son 2014 Ağustos ayında TOBB ‘nin Ankara’da düzenlediği 7.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası toplantısında ,Karabük TSO Başkanı Sayın Sedat NAMAL tarafından Eskipazar’a Serbest Bölge ve OSB kurulması hususu gündeme getirildi. Talep aynen şu şekilde idi …“Karabük OSB’nin arazi şartlarının uygun olmaması ve dolu olması nedeniyle Eskipazar İlçesi İsmetpaşa mevkiinde bulunan 1.200.000 m2 arazinin Endüstri Bölgesi ilan edilmesi” ….

Yıllar önce İsmetpaşa’da mera komisyon çalışmaları esnasında mütevazi bir miktar arazisi bile ayrılan Organize Sanayi Bölgesi kurma fikrinin şimdi daha da büyük bir hedef haline getirilerek Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge/Endüstri Bölgesi kurulması düşüncesinin canlandığını ve tartışıldığını görüyoruz.


Bu bölge sadece 1.200 dekar ile değil ,sahip olduğu  90.000 dekar genişleme alanı ile hem Eskipazar'a hem de Karabük'e  büyük  bir fırsat sunuyor.

Bu gelişmeyi Eskipazar’ın ve Bölgenin Ekonomik Kalkınması için çok önemli bir araç olarak görüyoruz.

Elbette bu işi hükümet kararı ile olacak

Serbest bölge kurulması hususu ancak Bakanlar Kurulu Kararı(BKK) ile gerçekleşebileceğinden TOBB tarafından değerlendirilemeyen bu talep Karabük ekonomi ve siyasi çevrelerinin gündeminde canlılığını koruyor.Karabük TSO’nun son çıkışı ile başlattığı bu kararlılığı sürdürmesi, konunun karşılık bulması noktasında önemli bir merhaledir. Tabii TSO Başkanı sayın Sedat NAMAL’ın Eskipazar’lı olması da ayrıca bizim için önemli bir destek.Bu hususu gündeme taşıması ve canlandırması noktasında katkısı için EKODER olarak kendisine teşekkür ediyoruz.Umarız siyaseten yeterli desteği alır ve BKK’na dönüşürse Eskipazar için ekonomik kalkınma anlmaında önemli bir çıkışın başlangıcı yakalanmış olur.

Siyasi arenadan gelen sinyallerde şu ana kadar olumlu olduğunu görüyoruz. Karabük Milletvekilimiz Sayın Kahveci’nin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanını Eskipazar’a getirme sözü bu açıdan önemeli.Tabii Sayın ŞAHİN’den de böyle destek beklendiğini ifade etmeliyim..Hayırlısı..

Eskipazar’da Kaymakamlık – Belediye ve Meslek Odaları olmak üzere tüm STK lar ve yöre köylüleri konunun gündemde kalması ve sonuca ulaşması için hükümete etki edebilecek kanalları zorlayacak bazı birliktelikleri ve platformları kurmalıdır.Eskipazar’ın bu işe geniş bir tabanda sahip çıktığı mesajı karar alıcılara verilmelidir.

Böylesi önemli ve güzel bir konuya Eskipazar’ın gündeminde hep birlikte daha fazla yer vermeliyiz.Karabük’ün sıkışan arazi ve kirli hava yapısına birçok avantajı ile cevap verebilecek bir bölge olan İsmetpaşa/SIRT Bölgesi, olası tüm genişlemeleri karşılayabilecek arazi büyüklüğüne sahiptir.

Bu bölge;  90 bin dekar arazi varlığı-demiryolu-Karadeniz/DoğuAnadolu /İstanbul karayolu Kavşağı ve Soğanlı Çayı varlığı  ile sayısız avantajlar sunmaktadır.Eskipazar ve Karabük sen/ben kavgasına girmeden ortak akıl ile  bu avantajı iyi kullanabilmelidir.Çünkü bu yatırım sadece Eskipazar’a değil , Karabük’e de yeni ufuklar açacaktır.

Nice bayramlarda sağlık ve huzur içinde buluşmak dileklerimle herkese selam ve sevgiler…

                                                                                                Mehmet Emin ASLAN

                                                                                                Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı

 
 


YukariCik