ekoder.org

YIKILAN SİNEMA BİNASI

YIKILAN SİNEMA BİNASI

YIKILAN SİNEMA BİNASI VE AŞÇILIK OKULU İÇİN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ SN.SAİD NURİ ODABAŞOĞLU ’nu MAKAMINDA ZİYARET ETTİK.

SİNEMA BİNASI YERİNE YAPILACAK YENİ PROJE İÇİN HERŞEY BİTMİŞ DEĞİL !!!

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği ,Eskipazar Ziraat Odası ve Budaklar Köyü Muhtarlığı olarak Eskipazar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sn.Said Nuri ODABAŞOĞLU ’nu 06.02.2015 Cuma günü makamında ziyaret ettik.

Yıkılan sinema binasının yerine uygulanacak proje ve Eskipazar Çok Proğramlı Lise’de (ÇPL) Aşçılık bölümü açılması hususlarında görüş alışverişinde bulunduk.

Bilindiği gibi kısa bir süre önce yıkımı gerçekleşen eski sinema binası, 50 yıl önce yapılmış, bir çok nesle sinema –tiyatro-düğün salonu-sağlık merkezi-hükümet konağı-okul gibi sosyal ve resmi görev alanlarında bir çok hizmetler vermiş ve bu nedenle Eskipazar halkı tarafından yıkılması üzüntü ile karşılanmıştı.

Yıkımı ilgi odağı olan sinema binası için restorasyon başta olmak üzere, yıkılıp yapılıyorsa bari tarihi misyonuna uygun olarak çok yönlü hizmet verecek bir proje uygulansın talepleri sosyal medyada ve halkın arasında sıkça konuşulmuştu. Yine bu binanın tarihi geçmişi ile ilgili yaptığım araştırmada ilginç şeyler ortaya çıktı. Bu binanın Türkiye’de tek olan projesi,İsmet ÖZCİN’in Belediye Başkanı ve babam İbrahim ASLAN’ın Belediye Meclis Üyesi olduğu dönemde Almanya’dan getirtilmiş. Eskipazar’da zabıt katibi olarak görev yapan bir memurun mimar oğlu, Almanya’da bir köyde uygulanan bu projenin Eskipazar’a getirilmesine yardımcı olmuş.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sn.ODABAŞOĞLU ile yaptığımız görüşmede,Yıkılan sinema binasının yerine yapılacak inşaat için ortada henüz nihai kararı verilmiş bir projenin olmadığını tesbit ettik.Yani Projenin önünün açık olması açısından bu sevindirici.

Bu alan için iki yıl önce 4160 metre kare inşaat alanı ve 875 metre kare taban alanı üzerine 4.5 milyon TL bedelli olarak 200 yataklı Yurt ve Öğretmen evi Projesi değerlendirilmiş,yerel yöneticilerden de gerekli desteği almış olmasına rağmen şu ana kadar sonuca ulaşmamış.

Milli Eğitim Bakanlığı Proje uygulama krıteri olarak sorunsuz boş arsa istemesi nedeni ile ve gelişme kaydedebilme adına yıkım işi gerçekleştirilmiş.

Milli Eğitim Müdürlüğü de yurt ve öğretmen evinin yanı sıra Eskipazar halkı olarak bizlerin istediği gibi çok fonksiyonlu bir inşaat fikrine olumlu bakıyor ve destekliyor.Hatta bu hususta Eskipazar’lılar olarak örnek projeler getirilmesine açık olduğunu ifade ediyor.Bu durumda duyarlı tüm arkadaşlarımız örnek projeler araştırabilirler,İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bu önerilerini iletebilirler.Hatta ihtiyaç duyulması halinde üst makamlara da bu önerileri hep birlikte iletebiliriz.

ÇPL için 200 kişilik yurt kapasitesi atıl kalabileceğinden bunu 100 kişilik yurt ve öğretmen evi olarak düşünüp,bu kıymetli alanda Kültür ve sanat etkinliklerine fırsat verecek bir projenin ilçemize kazandırılması mümkün görünüyor.

Diğer yandan ikinci konu başlığı olarak,Eskipazar’ın marka değeri olan ESKİPAZAR AŞÇILIĞININ hak ettiği yere taşınması için ÇPL de AŞÇILIK bölümünün açılmasını talep ettik.

Eskipazar, Osmanlıya saray aşçıları yetiştirmiş,kimi köylerimizde tek meslek olarak aşçılık icra edilmiş,halen de ABD Büyükelçiliği,Kanada Büyükelçiliği dahil bir çok önemli merkezde,Merkez Bankasında ve İstanbul Hazır Yemek Sektörü ile ünlü restaurantları arasında söz sahibi olmuş bir ilçedir. Bu nedenle Lisede ve sonrasında da Meslek Yüksek Okulunda AŞÇILIK BÖLÜMÜ hak etmekte,daha da ötesi bir festival ile birlikte MENGENE kaptırdığı marka değerini ortaya çıkarmak durumundadır.

Bu hususta Eylül ayına kadar sonuçlandırılacak bir çalışma başlatıyoruz.Eskipazar’ın Aşçılığı ile ilgili bir rapor hazırlayacağız.Milli Eğitim Bakanlığına AŞÇILIK BÖLÜMÜ için girişim bu altlığa göre gerçekleştirilecek.

Bu arada mezunlarına daha çok iş imkanı sağlayan Yaşlı Bakım ve Adalet bölümlerinin İlçemiz ÇPL ye kazandırılması için 15 gün önce girişim yapıldığı müjdesini de İlçe Milli Eğitim Müdürümüzden almış olduk.

İlçe Milli Eğitim Müdürümüze pozitif tutumları ve İlçemize hizmet noktasında duyarlılığı için teşekkür ediyorum.

Yine Ziraat Odası Başkanı Sn.Cemil KAYMAK ve Budaklar Köyü Muhtarı Saadettin KAYIMTU’ya duyarlılıkları ve katkılarından ötürü ayrıca teşekkür ediyorum.

Kalın sağlıcakla.09.02.2015

 
 

YukariCik