ekoder.org

AŞÇILIK ESKİPAZAR`IN MARKA DEĞERİDİR

AŞÇILIK ESKİPAZAR`IN MARKA DEĞERİDİR

ESKİPAZAR’DAN , ULUSAL VE ULUSLAR ARASI DÜZEYDE ÖDÜLLÜ AŞÇILAR ÇIKIYOR…
İDDİA EDİYORUM ..AŞÇILIK ESKİPAZAR’DA BİR MARKA DEĞERDİR..!!!
ESKİPAZAR MESLEK YÜKSEK OKULU’NDA AŞÇILIK BÖLÜMÜ MUTLAKA AÇILMALI VE ESKİPAZAR’DA AŞÇILIK FESTİVALİ DÜZENLENMELİDİR.
BU İLÇEMİZE EKONOMİK AÇIDAN SAYISIZ FIRSATLAR GETİRİR.

İlçemiz Aşçılık mesleğinin icrası açısından bölgede önemli bir yere sahiptir. Eskipazar, aşçılık mesleği açısından Osmanlı dönemin de de dikkat çekmiş ve Saray aşçıları yöremizden temin edilmiştir.Bu tarihi dönemi ailesi ile birlikte İstanbul’da yaşamış olan kişilerden biri de  çok kısa bir süre önce 102 yaşında  vefat eden dedem  Mehmet BOZKURT ‘tur.(Mekanı cennet olsun)

Mengen ile sınır komşusu olan Eskipazar, Aşçılık konusunda oldukça iddialı bir konumda olmasına rağmen maalesef hak ettiği şöhrete kavuşmuş değildir.

Aşçılık mesleği özellikle Sofular,Adiller,Bölme,Kabaarmut ,Hamzalar,Yürecik,Yazıboy,Şerafettin Köyleri olmak üzere üst havzalarda Orman Köylerimizde gelişen bir meslek olmuştur.

Aşçılık mesleğindeki bu yapının bugün de yansımaları görülmekte,ünlü oteller ve tesislerde çalışan aşçılarımızın yanı sıra , Ankara İstanbul başta olmak üzere çeşitli şehirlerde bu mesleği profesyonel olarak sürdüren önemli ölçüde girişimcimiz de bulunmaktadır.
İstanbul’da bugün itibarı ile günde en az 150.000 kişiye yemek verebilen Eskipazar’lı aşçı ve girişimcilere ait hazır yemek işletmeleri mevcuttur.
Ülkemizin bir çok yerinde çeşitli kurumlar bünyesinde Eskipazar Aşçılığı önemli yer tutmakta, halen bu meslek en aktif şekilde İlçemiz dışında da icra edilmektedir.
Bunların başında Ankara Merkez Bankası ,ABD Büyükelçiliği,Kanada Büyük Elçiliği,Ankara Barolar Birliği,TOBB,Üniversite Yemekhaneleri,5 yıldızlı oteller (Hilton,Sheraton,Moevenpick,Sueno,CVK Park vb oteller)ilçemiz aşçılarına emanettir.

İstanbul’da ünlü Gelik restaurant et ve balık lokantamız Eskipazar’lı İbrahim DENİZER’e ait işletme olup ünlü tesisin mutfağı yine Eskipazar’lı Aşçılara emanettir.

Aşçılık alanında Türkiye çapında önemli bir marka değer yakalamış olan Mengen Aşçılığı gibi Eskipazar Aşçılığı da marka değeri hak etmektedir.
Bir çok uluslararası yarışmalarda ödüller alan genç aşçılarımız bu mesleğin icrası açısından Eskipazar’ın yüz akı olmaya devam ediyorlar. Bunlardan bazıları;

1-Aykut BOZKURT ; Akdeniz Uluslararası Aşçılık Yarışmasında GÜMÜŞ MADALYA alan genç aşçımız Aykut, hem Liseden hemde Yüksekokul dan mesleki eğitimli aşçımızdır.

2- İbrahim KAHRAMAN; 22 değişik ülkeden yüzlerce aşçının katıldığı ve yemek dünyanın en önde gelen şeflerinin jüri üyeliği yaptığı yarışmada, Eskipazar’lı genç aşçımız İbrahim KAHRAMAN, balık ve makarna dalında silver madalya alırken, ekip yarışmasında en iyi otel ekibi kupasının sahibi oldu.

3- Haldun İslam GÖKSU ; Antalya Manavgat SUENA OTEL 'de yapılan genç aşçılar yarışmasında Eskipazar’lı Haldun İslam GÖKSU 1.oldu.Haldun İslam GÖKSU halen İstanbul’da ünlü otellerden biri olan CVK Park Bosphours’da mesleğini icra ediyor.

4- İsmail TEKGÖZ;Türkiye Aşçılar Dernek Federasyonları yarışmasında 1.ödülü.Halen Batum’da Radison Blue 5 yıldızlı otelde mesleğini icra ediyor

Aşçılık bölümü öğrencilerine staj imkanı sağlama ve mezunlarına iş sağlama açısından halen çalışan Eskipazar’lı aşçılarımız ve girişimclerimizin büyük destek sağlayacağı da yaptığımız görüşmelerden anlaşılmaktadır.
Tüm bunlar değerlendirildiğinde Eskipazar Aşçılığının taşıdığı marka değerin ortaya çıkarılması, Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip okul ortamında bilim temelli meslek elemenlarının yetiştirilmesi ve gençlerimize yeni iş kapıları açılması için İlçemizde Çok Proğramlı Lisede (ÇPL)Aşçılık Mesleği ile ilgili olmak üzere Yiyecek İçeçek Hizmetleri Bölümü açılması uygun olacaktır.
ÇPL de aşçılık bölümünden sonra, İlçemizde mevcut olan Meslek Yüksek Okulun da aşçılık ile ilgili bölümlerin açılması halinde Öğrencilerimizin Liseden sınavsız geçiş hakkı kullanarak, önemli yol kat etmeleri mümkün olacaktır.

Bu gelişmelerin ardından STK lar yoluyla her yıl İlçemizde düzenlenecek AŞÇILIK FESTİVALİ ile Ülke çapında marka değer olma ve yeni aşçılarımıza yeni istihdam alanları açılması yolunda önemli bir hizmet yerine getirilmiş olacağı düşünülmektedir.

Bu gerekçeler ile Eskipazar Çok Proğramlı Lise’de Aşçılık ile ilgili Yiyecek-İçecek Hizmetleri Bölümünün açılabilmesı uygun olacağını düşünüyorum.

Bu talebimizi  EKODER olarak 24.07.2015 tarih ve 2015/8 sayılı yazı ile Eskipazar Milli Eğitim Müdürlüğüne bir yazı ile bildirdik.

Hedefimiz: Eskipazar Meslek Yüksek Okulunda Aşçılık bölümü açılması ve aşçılık festivalinin Eskipazar’da düzenlenmesi olmalı.

Eskipazar’lı herkesi bu noktada birlikte olmaya ve sürece katılarak destek vermeye şimdiden davet ediyorum 26.02.2016
 
 

 
 
 

YukariCik